Oporný múr na autobusovej stanici vyzdobia mladí umelci

05.05.2012 Prešov

Prešov 5. mája (TASR) - Oporný múr na prešovskej autobusovej stanici vyzdobia mladí ľudia moderným umením. Počas tohto víkendu tu budú tvoriť umelci venujúci sa graffiti. S ponukou vyzdobiť oporný múr na rampe pre imobilných prišli mladí "grafiťáci" zoskupení okolo Tomáša Mača za primátorom mesta Prešov.
"Mestský úrad (MsÚ) nám vyšiel v ústrety vydaním príslušného povolenia. Primátor Prešova ocenil našu snahu skrášliť prostredie stanice a podporil nás aj sponzorsky," uviedol Mačo. V tvorivom tíme sa zišli umelci z Prešova a blízkeho okolia, ktorí už majú skúsenosti z rôznych takýchto podujatí, ako aj s ich organizovaním. Naposledy sa stretli účastníci z celého Slovenska na Graffiti jam-e v Sabinove a v Šarišských Michaľanoch.
MsÚ v Prešove sa rozhodol vyjsť v ústrety tejto ponuke. Hlavným cieľom akcie je okrem spestrenia prostredia stanice takisto aj poukázať na možnosť tvoriť graffiti legálne na vyhradených plochách a bez hrozby trestného stíhania. Mesto chce motivovať mladých umelcov k tvorbe a demotivovať vandalov od poškodzovania cudzieho majetku.
Námetom tohto diela je život stanice a vyobrazenie typických postáv, ktoré sa s predstavou tohto verejného priestoru spájajú. "Po dohode s primátorom Pavlom Hagyarim sme sa rozhodli odbočiť od klasickej formy graffiti zloženého len z ťažko čitateľných slov a budeme používať figurálne motívy, ktoré budú zrozumiteľnejšie pre väčšinu okoloidúcich," priblížil Mačo. Téma stanice a jej typického života logicky vychádza z umiestnenia múru. "Veríme, že sa výsledok bude páčiť všetkým a že budeme môcť v Prešove tvoriť aj na ďalších vyhradených miestach," uzavrel Mačo. Na tvorbu sa použije 30 kilogramov podkladovej farby a približne 50 plechovíc farby v spreji, Na realizácii projektu sa bude podieľať šesť mladých umelcov.
 

Vyberte región